Verzorging - Equi-foot by Cavall-X, hoefsmid, bekappen, beslag en verzorging

When knowledge matters
Ga naar de inhoud

Verzorging

Opdat hun hoeven gezond zouden blijven, hebben paarden dagelijks nood aan beweging en de mogelijkheid om op een schone, droge, ondergrond te staan. Het is geen probleem dat paarden een tijdje in een natte weide of paddock lopen. Dat is zelfs goed voor de veerkracht van hun hoeven. Staan ze echter te lang in het water of in een vieze stal, dan kan vuil ophopen in de straal en begint deze eventueel te rotten.
Daarnaast kan een paardeneigenaar of -verzorger best regelmatig de binnenkant van de hoeven controleren door ze uit te krabben.
Het is niet nodig om de hoeven dagelijks in te smeren met vet of olie. Het is beter om het gebruik van vet of olie te zien als instrument om de vochtbalans van de hoef te regelen: te nat = gebruik vet of olie om de hoef te beschermen tegen overdadig vocht. Te droog = gebruik vet of olie om vocht in de hoef te houden. (na een wasbeurt of na een uurtje in een weide met nat gras. Het vet/olie houd dan het water in de hoef waardoor deze veerkrachtig blijft.
Naast een goede dagelijkse verzorging moeten de hoeven ook elke 6 tot 10 weken bekapt en/of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten. Indien dit niet gebeurt blijven de hoeven gewoon doorgroeien, met alle gevolgen van dien (kreupelheid, verkeerde stand, barsten, pijn,...). Een paard, pony of ezel deze noodzakelijke verzorging onthouden is absoluut onaanvaardbaar.
Hoefbeslag is soms een noodzakelijk kwaad. Doch indien uw paard geen afwijking heeft en geen nood heeft aan ijzers voor bijvoorbeeld het leveren van bepaalde prestaties, hoeft een paard niet echt beslagen te worden.
Aangesloten bij de NVPHB
Lid van de British Farriers and Blacksmiths Association
0475 320 525

Equi-foot by Cavall-X   Vakebuurtstraat 274 9990 Maldegem    BE0 866 179 118
Terug naar de inhoud