Beslag - Equi-foot by Cavall-X, hoefsmid, bekappen, beslag en verzorging

When knowledge matters
Ga naar de inhoud

Beslag

Hoefbeslag

Over het gebruiken of het niet gebruiken van hoefijzers is in de loop der jaren net zoveel zin als onzin geschreven. De meeste meningen zijn ofwel voor dan wel tegen het gebruik.
Eigenlijk jammer want het is echt geen zwart-wit situatie. Het feit alleen al dat reeds meer dan 2000 jaar geleden de eerste hoefbescherming (hiposolea) werd gebruikt duidt duidelijk op een nood om de hoeven in bepaalde omstandigheden te beschermen tegen excessieve slijtage.
De toenmalige bescherming had meer mee van de huidige hoefschoenen maar werd al snel vervangen door genagelde bescherming meerbepaald in de Keltische gebieden en de Britse eilanden.
Vandaag bestaat die keuze tussen onbeslagen, hoefschoenen of hoefijzers eigenlijk nog altijd. Elk heeft zijn voordelen, elk heeft zijn nadelen, geen enkel is perfect. Het is de kunst om op een weloverwogen manier te bepalen met welke de noden van het paard het meest verholpen worden . Al te vaak wordt, omdat men een bepaalde mening is toegedaan, en daaraan halstarrig vasthoudt, het welzijn van het paard vergeten. Welk paard heeft men? Welke is de kwaliteit van de hoeven? Welk werk wordt van het paard gevraagd? Allemaal elementen die meespelen in de beslissing.
En die beslissing zou eigenlijk maar één doel voor ogen mogen hebben: het welzijn van uw paard.
Aangesloten bij de NVPHB
Lid van de British Farriers and Blacksmiths Association
0475 320 525

Equi-foot by Cavall-X   Vakebuurtstraat 274 9990 Maldegem    BE0 866 179 118
Terug naar de inhoud