Equi-foot, strives to deliver the best in high-value service.

Equi-foot Hoefsmid Bart Serpentier

Opdat hun hoeven gezond zouden blijven, hebben paarden dagelijks nood aan beweging en de mogelijkheid om op een schone, droge, ondergrond te staan. Het is geen probleem dat paarden een tijdje in een natte weide of paddock lopen. Dat is zelfs goed voor de veerkracht van hun hoeven. Staan ze echter te lang in het water of in een vieze stal, dan kan vuil ophopen in de straal en begint deze eventueel te rotten.

Daarnaast kan een paardeneigenaar of -verzorger best regelmatig de binnenkant van de hoeven controleren door ze uit te krabben.

Het is niet nodig om de hoeven dagelijks in te smeren met vet. Het is beter dit te doen nadat de hoef de tijd heeft gekregen vocht op te nemen (na een wasbeurt of na een uurtje in een weide met nat gras. Het vet houd dan het water in de hoef waardoor deze veerkrachtig blijft.

Naast een goede dagelijkse verzorging moeten de hoeven ook elke 8 tot 10 weken bekapt of beslagen worden zodat ze kort genoeg blijven en niet beginnen barsten. Indien dit niet gebeurt blijven de hoeven gewoon doorgroeien, met alle gevolgen van dien (kreupelheid, verkeerde stand, barsten, pijn,...). Een paard, pony of ezel deze noodzakelijke verzorging onthouden is absoluut onaanvaardbaar.
Hoefbeslag is soms een noodzakelijk kwaad. Indien uw paard geen afwijkende hoefas heeft en geen nood heeft aan ijzers voor bijvoorbeeld het leveren van sportprestaties, hoeft een paard niet echt beslagen te worden.

Maak een afspraak
Hoefsmid Bart 0475/320 525
info@hoefsmid-bart.be